Voor rijbewijshouders Voor rijbewijsleerlingen Voor rijinstructeurs

Bumperkleven

Als jij je begeeft op de openbare weg en met name de snelweg, krijg je vaak te maken met bumperklevers met allerlei motieven. Maar wat of wie is de bumperklever eigenlijk?
Daarnaast, wat kun je ertegen doen of hoe raak je deze klever zo snel mogelijk weer kwijt.
De bedoeling van dit artikel is om bewustwording te creëren. Daarnaast wordt het bewust worden gevolgd door bewust zijn van en waarna aanpassing in rijgedrag volgt.

Wat is een bumperklever?
Als jij als bestuurder een lange tijd op een hele korte afstand rijdt van je voorganger, ben jij aan het bumperkleven. Als dan je voorganger een noodstop maakt is op tijd stoppen niet mogelijk.
Het bumperkleven staat met stip in de ergernis top 10 van weggebruikers. Als jij te weinig afstand houdt in het verkeer ben jij sws levensgevaarlijk bezig.

Oorzaken van het bumperkleven

Het slachtoffertype
Er zijn bestuurders die er om vragen. De langzame auto die zorgt voor een lange rij op de linkerbaan. Een linksrijder, die weigert terug te gaan ondanks dat er sneller verkeer achter hem rijdt en de rechterrijbaan vrij is.
Dit slachtoffertype is geen aanleiding om te gaan bumperkleven. Als je regelmatig last hebt van bumperklevers is het denk ik verstandig om je te realiseren of dit komt door je eigen rijgedrag. Je gedrag, te langzaam en onnodig links rijden, mag nooit geen frustratie en vertraging voor anderen veroorzaken. De ervaren bestuurder met verkeersinzicht rijdt altijd op de rijbaan die het beste bij hem past. Dit is vaak de rechterrijbaan.

De onbewuste bumperklever
Er zijn ook onbewuste bumperklevers. Die zijn zich niet bewust van het gevaar wat er veroorzaakt wordt. Daarnaast begrijpt deze bumperklever niet waarom het belangrijk is om afstand te houden. Er wordt gereden op de automatische piloot en er wordt gevolgd als er van baan of snelheid verandert wordt. Met name deze bumperklever is moeilijk kwijt te raken omdat hij/zij niet nadenkt over wat er om hem/haar heen gebeurt.

De agressieve bumperklever
Een agressieve bumperklever gebruikt zijn voertuig om te intimideren. Hij/zij is altijd gevaarlijk, maar als hij/zij zijn of haar agressie specifiek op je richt, kan het levensgevaarlijk worden en zijn.

De ongeduldige bumperklever
Een ongeduldige bumperklever wil gewoon voor je rijden en daarna doorrijden. Als je naar de rechterbaan gaat is hij weg. Het zou kunnen dat er haast is om een  belangrijke reden. Geef je de ongeduldige bumperklever geen mogelijkheid om door te rijden, dan kan hij agressief worden. Dit moet je zoveel mogelijk vermijden.

De tijdelijke bumperklever
De tijdelijke bumperklever is 9 van de 10 keer een zware vrachtwagen die probeert zijn snelheid die hij met veel moeite behaald heeft, vast te houden. Als voor hem het verkeer langzamer gaat rijden probeert hij zo lang mogelijk zijn snelheid vast te houden met de verwachting dat het langzaam rijdend verkeer weer sneller gaat rijden. Je zou kunnen zeggen dat het goed is voor het milieu en hij geeft zo vertragingen niet door aan het achteropkomend verkeer. Aan de andere kant zal de vrije tussenruimte tussen de vrachtwagen en zijn voorganger verkleinen op het moment dat hij deze ruimte het hardste nodig heeft.
Wanneer het verkeer weer optrekt en op normale snelheid gaat rijden zal deze kortstondige bumperklever weer teruggaan naar een veilige afstand.
Er is ook een groep tijdelijke bumperklevers wat veroorzaakt wordt doordat er een inhaalactie plaatsvindt. Er wordt een foutief moment gekozen om te gaan inhalen. Dit gebeurt naar aanleiding van foutief kijkgedrag en geen snelheid kunnen inschatten van achteropkomend verkeer. Er is geen realisatie van wat er kan gebeuren met het achteropkomend verkeer. Doordat de snelheid vaak lager ligt bij het verplaatsen naar de linker rijbaan is het effect dat er een tijdelijk kleefmoment ontstaat. Die wordt ook weer snel ongedaan gemaakt door de achteropkomend bestuurder die wel de alertheid heeft en verwacht dat er een inhaalactie gaat plaats vinden.

Maar hoe ga je nu om met bumperklevers?

Zorg voor meer afstand met je voorganger. Als je meer afstand met je voorganger hebt, maak jij het mogelijk voor jezelf om op tijd te stoppen.
Ideaal is om je afstand te verdubbelen. Zo creëer jij meer remafstand dan je nodig bent. Bovendien geef jij de bumperklever de ruimte die er niet is bij een noodstop of een remactie. Als jij onverwachts moet remmen, doe dit dan krachtig en laat daarna de rem zachtjes op komen.
Hiervoor heb je dus zelf voldoende afstand vooraan nodig.

Geef zelf een beleefd teken.
Blijf beleefd maar geef even een teken als hij of zij te dicht achter je rijdt en dat het voor je even druk is.

Verander van rijstrook.
Als je de mogelijkheid hebt, verander dan van rijstrook. Doe dit rustig maar beslist. Geef de stresskip de vrije doorgang en laat hem of haar voorbij gaan.

Dato Kolk
Redacteur