Voor ouder of verzorger Voor rijbewijsleerlingen

Tip 6 Spanning voor je rijexamen

Gespannen of zenuwachtig zijn, is van alle tijden. Zeker voor activiteiten die je voor het eerst doet.
Je hebt gezonde spanning, waar niets mis mee is of spanning/zenuwachtig zijn voor iets wat je naar je eigen idee misschien nog niet goed beheerst.
Maar je doet toch, in dit geval rijexamen omdat je omgeving dit van je verwacht.

Maar:

Doe bij jezelf de controle:
Tijdens mijn rijles gaat het rijden in het verkeer goed. Navragen bij je
rijinstructeur.
Tijdens mijn rijlessen heb ik altijd de auto onder controle, mijn
voertuigbeheersing is goed.
Tijdens mijn rijlessen ben ik rijvaardig.
Tijdens de rijles(sen) hoeft je instructeur steeds minder/niet meer te corrigeren.

Ook heb ik geleerd wat de toepassing is van de theorie en de praktijk. Daarvoor heb ik de online opleiding / cursus gevolgd over de hoe ik me moet gedragen in het verkeer en wat er van mij verwacht wordt via https://rijles.tips. Hiermee heb ik geleerd wat verkeersveiligheid is.

Als je:
Je theorie niet gevolgd hebt via één daagse opleiding etc.
Je voldoende praktijklessen hebt gevolgd (geen spoedopleiding).
Je de toepassing hebt geleerd via rijles.tips.

Dan zit jij op een hoger level dan het CBR zelf en heb je dus geen enkele reden om aan jezelf te twijfelen en hoef je niet zenuwachtig te zijn voor je rijexamen.

Is er natuurlijk nog het volgende: dat een beoordeling van een examenrit, altijd subjectief is, dus een punt waar jij als leerling die examen doet niets aan kan doen, maar als je zorgt dat jij beter bent, dan van je verwacht wordt, slaag jij voor de rijbevoegdheid, het rijexamen.

Dato Kolk
Redacteur