Voor alle betrokkenen

Verkeersveiligheid

moeten urgente en verstandige stappen tijd kosten

Voor de ontwikkeling en bevordering van de verkeersveiligheid zou moeten gelden een categorisch en gebiedend ‘Ja!’ En volkomen terecht, een andere keus is niet mogelijk.  Want verkeersveiligheid redt levens. Maar omdat iedereen mens is, wordt het nooit perfect. Negatieve uitspattingen zijn nooit helemaal uit te sluiten. De Verkeersveiligheid moet daarom ten minste voldoen aan twee belangrijke eisen:

1. Verkeersveiligheid moet bescherming bieden tegen  ernstige en
     levensbedreigende situaties of zelfs de dood in het verkeer.
2. De ernst en frequentie van beoordeelt foutief handelen in het verkeer 
    moet binnen aanvaardbare en verantwoorde grenzen blijven.

In het algemeen moet het voordeel van verkeersveiligheid veel groter zijn dan het risico. Klinkt logisch, nietwaar? Maar het is niet waar!
Wie een rijopleiding doet voor automobilist, moet na het behalen van het felbegeerde roze pasje, zich er van verzekerd weten dat hij of zij geen onberekenbare risico’s in het verkeer neemt.

Bovendien moet verkeersveiligheid voor iedereen een deel van het klaver zijn. Het moet een bouwsteen zijn, waarop te vertrouwen is en waar vanuit gegaan kan worden.
Nu weten we al jaren dat beginnende bestuurders een hoog risicogroep met betrekking tot verkeersongevallen vormen. Deze groep is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor medeweggebruikers. Echter lijkt het besef hiervan niet door te dringen. Het dringt pas door als je er persoonlijk mee te maken hebt gehad of het is waarneembaar geweest in je omgeving.

Voor de groep beginnende bestuurders zou het zinvol zijn als daar de focus opgelegd zou worden met betrekking tot hun rijvaardigheden, ontwikkeling en gedrag in het verkeer. Momenteel is er een aanvaarding van het feit dat er jaarlijks een groot aantal mensen om het leven komt in het verkeer en er een groot aantal, (rond 20.000) gewond raakt, van licht tot levensgevaarlijk. De financiële gevolgen lopen hiervan in de miljarden euro’s
Het uitgangspunt is momenteel dat het beeld wat er te zien, te horen en te lezen is, niet komt door de rijopleiding. De veel gehoorde uitspraak is derhalve, het gebeurt na de rijopleiding, dat komt door het gegeven dat er nog rijervaring moet worden opgebouwd.
Dus de openbaar weg mag door beginnende bestuurders gebruikt worden als circuit en is een speeltuin om te leren. Waar ligt hier de grens! Wat vinden we acceptabel!

Dato Kolk
Redacteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *