Voor rijinstructeurs

Het stuur omgooien

De huidige crisis en commissie Roemer hebben aan het licht gebracht dat het rijonderwijs anders ingericht gaat worden. Dat is niet persé aanlokkelijk. Maar aan deze huidige crisis kun je niet veel veranderen. Maar hoe kun je toch er voor zorgen dat er een motivatie is om het anders te gaan doen. Let wel, nu denk je  wat moet ik gaan doen of hoe moet ik het gaan doen. Als je gaat veranderen of nieuwe aspecten in je huidige manier van werken inbrengt, kan dit zomaar eens positief uitpakken. Positief in aantoonbare effecten van meer rijbewijsleerlingen, meer omzet en bedrijfsgroei.

Omdat deze coronacrisis al een jaar aan de gang is, zullen er rijschoolhouders en of rijinstructeurs aan het nadenken zijn over veranderingen. Daarbij komt er ook een gedachte naar boven over uitkomsten die een verandering met zich mee kan brengen.
Ook denken we na over de vraag, kan ik dit wel, wil ik dit wel en ben ik in staat om daadwerkelijk stappen te zetten die nodig zijn om te veranderen.   
Antwoord op deze vragen is, ja dat kun je zeker. Je hoeft dit niet alleen te doen, daarvoor is er het kennisinstituut, wij begeleiden je van je bereidheid om te veranderen tot de conclusie dat je verandert bent, daarvoor staat ons team klaar.

Helderheid in het denken
Om helderheid te krijgen in het wel of niet het stuur omgooien en een andere aanpak accepteren, zijn vier dingen van belang.
Eigen ervaringen: Eigen ervaringen van jouw als rijinstructeur bepalen in sterke mate hoe je bekwaamheid wordt ingeschat in relatie tot het uitoefenen van het beroep van rijinstructeur. Het zou daarom bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn om met kleine veranderingen te beginnen die succeservaringen opleveren. Hiermee wordt vertrouwen gekregen, dat een verandering succesvol realiseerbaar is.
Prestaties van anderen: Het waarnemen van handelingen en prestaties van rijbewijsleerlingen heeft een sterke invloed. Als rijbewijsleerlingen slagen voor hun rijexamen bij het CBR, stijgt je zelfovertuiging, (heb ik toch als instructeur mooi weer gedaan), Als een rijbewijs leerling zakt voor het rijexamen, dan zakt de zelfovertuiging.
Overreding: Wat anderen ons vertellen over onze bekwaamheden, heeft invloed hoe ik daar zelf als rijinstructeur over denk. Deze invloed is niet zo groot als van de vorige 2 punten. Interessant detail is wel, dat het negatieve effect van kritiek een grotere invloed heeft, dan een positieve aanmoediging.
Persoonlijk welbevinden: Hoe ervaar ik lichamelijke prikkels zoals, plezier, stress en spanning. Dit heeft invloed op bovenstaande 3 punten. Met name stress is een motor voor de genoemde 3 punten in negatieve zin.

Kort samengevat, wil je als rijinstructeur jezelf motiveren om serieus met een verandering aan de slag te gaan, dan is overtuigd zijn van het feit dat je  nu al een goede rijinstructeur bent een motor richting nieuw succes. Het zien slagen van rijbewijsleerlingen en stress terugdringen helpen daarbij het meest.

Ja ik wil een begin maken met veranderen. Meld je (vrijblijvend) aan op:
blok@rijlesonderwijs.nl

Dato Kolk
Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *