Voor alle betrokkenen

Rijangst heerst onder kwart van de Nederlandse jongeren

Autorijden kan gezien worden als een extra luxe. Je rijdt even snel naar de supermarkt wanneer het regent, of je rijdt als het net wat te koud aanvoelt, snel naar een pakketpunt om dat pakketje op de post te doen of te halen. Maar niet iedereen pakt daarvoor liever de auto. Uit onderzoek van Diks Verzekeringen blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jonge automobilisten rijangst heeft.

Het onderzoek is gedaan onder 1.108 Nederlanders jonger dan 30 jaar (met een rijbewijs). Het vertrouwen in andere weggebruikers en het gebrek aan rijervaring zijn de twee grootste oorzaken van deze rijangst.

Rijangst veroorzaakt door spanning achter het stuur

Automobilisten die dertig jaar of ouder zijn, vinden het minder spannend achter het stuur. Zo heeft slechts één op de tien van hen rijangst, en wantrouwt bijna een derde de medeweggebruikers. „Ik begrijp dat het extra spannend is om achter het stuur te kruipen als je je rijbewijs pas hebt”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen. „Het lijkt er overigens niet op dat die extra spanning gegrond is. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat dertigers het vaakst betrokken zijn bij schade. Jongeren mogen dus best wat meer ontspannen achter het stuur zitten.”

Dato Kolk
Redacteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *