Geen categorie

Antwoordt op binnengekomen reacties over de quote.

Er kwamen in de afgelopen dagen een aantal reacties binnen op een quote (en artikel) die ik vorige week publiceerde. Ik wil dit graag reacties onder de aandacht brengen en extra uitleg eraan geven. Het is belangrijk en de verkeersveiligheid gaat ons allen aan. Ik bedank diegene die hebben gereageerd. Een paar reacties vragen om nader uitleg.
De reacties zijn:

“Zijn de slechte weersomstandigheden dan de oorzaak?”

“Laat ik nu altijd gedacht hebben dat juist het gedrag van de bestuurder(s) de grootste oorzaak van ongevallen is. Ook bij slechte weersomstandigheden is het gedrag van de bestuurder(s) bepalend.”

De uitleg
We kennen de mens, de weg en het voertuig. De mens bediend het voertuig met rijlevel 4, 5, 6 of 7. (Dutch Lapétus)
We kennen een (economische) rijbewijs met 1 niveau, waarbij de auto een verlengstuk is van de mens. Het rijbewijs kent geen rijlevel systeem.
We zijn een rijbewijs nodig om ons dagelijkse ding te doen. We zijn daar afhankelijk van geworden. Het is o.a om die reden altijd bij 1 niveau gebleven. (rijinstructie en rijvaardigheid) Er moeten zoveel mogelijk mensen komen die een rijbewijs kunnen halen. Er is een verschil tussen vaardigheden, in samenhang met de verkeerstheorie en rijlevels met rijcapaciteit. Het CBR toetst op het eerste- en is van mening dat er geen andere beoordelingsmogelijkheden zijn, dan het toetsen van gevaarherkenning binnen de modules.

De quote
In de meeste gevallen is inderdaad de mens die ongevallen veroorzaakt. Iemand met rijlevel 6 of 7 begrijpt dat. Iemand met rijlevel 6 of 7 begrijpt ook dat je de snelheid bij slechte weersomstandigheden moet aanpassen.
Maar iemand met rijlevel 4 of 5 voelt zich niet verantwoordelijk en blijft steevast doorrijden. Als je zegt: “de mens is de veroorzaker van ongevallen tijdens gladheid,” dan voelt de bestuurder met rijlevel 4 of 5 zich met het woord “mens” niet aangesproken. Ongevallen gebeuren volgens hen, bij anderen in het verkeer.
Rijervaring in de loop der jaren opbouwen, is om die reden helemaal niet vanzelfsprekend. Dat is een aanname. Een eigen rijstijl aanleren wél.

Wat ik met de quote heb gedaan is de rollen omdraaien. De verdieping die erachter zit, is dat bestuurders met rijlevel 6 en 7 reageren met: (de mens is de veroorzaker) Dat is oké, maar die rijden al veilig.
Dan blijft over:
1. De weg (weersomstandigheden)
2. Voertuig ( snelheden)
Doordat je het niet over de mens hebt, gaan bestuurders met rijlevel 4 en 5 de tekst ook voor zichzelf lezen. Dat is de reden dat ik de quote op deze manier heb geschreven.
Ik schrijf het niet vanuit 1 rijbewijsniveau, maar vertaal het voor mensen met een lagere rijlevel die een eigen rijstijl voor zichzelf hebben aangeleerd. Hen waarschuwen voor gevaar blijkt niet effectief genoeg te zijn. 
Rijlevels zijn persoonlijke levels die ze met Dutch Lapétus vanaf de bron kunnen leren. Het effect van deze aanpak is minder ongevallen. “verwacht het onverwachte” hoort bij 1 rijbewijsniveau. Het effect is, dat men juist “minder” gaat verwachten en dit leid tot afleiding in het verkeer. Je kunt namelijk niet iets verwachten, als je niet weet wat je moet voorspellen in het verkeer. Bij rijlevels van Dutch Lapétus gaat het om het ontwikkelen van alertheid. Rijlevels hebben een waarde die bestuurders voor zichzelf kunnen meten. De groei van alertheid zorgt voor een betere rijlevel en verminderd afleiding in het verkeer. Dat is de reden dat Dutch Lapétus effectiever is voor veilige verkeersdeelname.

Anjo Joostens
Hoofdredacteur Rijbewijs.Tips
https://rijbewijs.tips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *