Geen categorie

Sneeuw en verkeersveiligheid

De verwachting is, dat er morgen in het hele land sneeuw gaat vallen. Veel mensen zullen daar blij van worden en ervan genieten. Geen probleem.

Er is ook een keerzijde.
“De aantrekkingskracht om rijles te volgen, wordt gevoed, met wat er wordt gepredikt”
Dit betekent dat “snel je rijbewijs halen” of “volg je turbo theorie” of “doe de spoedopleiding” en vele andere benamingen van invloed kunnen zijn, op het gedrag van beginnende bestuurders later in het verkeer. Dit staat met HUN GEDACHTEN in relatie met elkaar.
Als je met “spoed” iets mogelijk maakt, dan beweren de professionals daarmee, dat je ook “snel” ergens naar toe kunt rijden. Dus je mag met alle vrijheid van de wereld, snel van A naar B. Dit is natuurlijk niet zo, maar het gemak wordt zo begrepen. Beginnende bestuurders voelen zich dan “slimmer” dan de rest van de wereld.
Als je met gevaarherkenning tijdens de rijles bezig bent, dan is het niet handig om “spoed” in je advertentie te plaatsen om klanten te lokken. Daarbij maakt het niet uit, hoe leerlingen leren of wie ze zijn.
Het gaat om de beeldvorming die onbewust in het brein wordt geregistreerd.
Deze beeldvorming wordt na het rijexamen, door beginnende bestuurders verder ontwikkeld en meegenomen naar slechte rijervaring.
Confronteer beginnende bestuurders niet met terugkomdagen, terwijl de website nog bomvol met “snel en goedkoop je rijbewijs” die met witte krijt staat omschreven.
Ook als het CBR iets wil doen aan het fenomeen “te vroeg rijexamen willen doen,” dan is het verstandig om de bewoording “snel je rijbewijs halen” op cbr.nl te verwijderen.

Wat mogen we (niet) verwachten
Een grote groep (beginnende) bestuurders heeft nog geen rijervaring met sneeuw. Domweg, omdat er geen sneeuw in de afgelopen jaren is gevallen. Zij, (maar ook anderen) zullen sneeuw in het verkeer als “fun” ervaren. Ze mochten het rijbewijs, met “fun”snel gaan halen, verwijt hun gedrag nu niet. Misschien kunnen marketingrijscholen en materiaalbedrijven ervan leren. Het verkeer is geen spoed of een eendaagse vlieg, waarbij je met sneeuw, dezelfde snelheid kan aanhouden.

Geniet van morgen van de sneeuw. Hou rekening met anderen in het verkeer en verlaag drastisch je snelheid. Zo luid ons advies.

Anjo Joostens
Hoofdredacteur Rijbewijs.Tips
https://rijbewijs.tips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *